Här kan du läsa mer om några av de fartyg som brukar vara med på Saltkråkan race. Alla är förstås inte med varje år, antalet deltagande skutor brukar variera mellan tio och tjugo stycken.
Anna-Sofia
Lys: 0,550
Hemort: Södertälje
Callsign: SBJX
Anna-Sofia är byggd 1913 i Ek och bok i Skagen, Danmark. Fartygstypen kallas galeasriggad hajkutter och har 2 master.
Mått och dimensioner
Längd över allt: 15,10 m
Bredd: 4,26 m
Djupgående: 2 m
Segelarea: 130 m²
Brutto: 19
Motor: Perkins 6.354, 120 hk.
Kontaktinfo
E-post: johan@bathantverkarna.se
Ägare: Anna Grahn och Johan Nilsson
Fartygsombud: Anna Grahn
Övrig info
Ex Karin -89, Nordvest -46. Byggd i ek i Skagen 1913, i fiske till 1987. KM reg.nr. 14178
Ariel
Lys: 0,450
Hemort: Dalarö
Callsign: SGUB
Ariel är byggd 1917 i fur i Molde, Norge. Fartygstypen kallas ketch och har 2 master.
Mått och dimensioner
Längd över allt: 21,72 m
Bredd: 5,73 m
Djupgående: 2,6 m
Segelarea: 251 m²
Brutto: 45
Motor: MD 100 A
Kontaktinfo:
Hemsida: www.segelfartyget-ariel.se
E-post: info@segelfartyget-ariel.se
Beskrivning
Segelfartyget Ariel ägs sedan 1 juli 2013 utav Segelfartyget Ariel AB.
Allmän information
Skolsegelfartyget Ariel är i första hand en arbetsplats för arbetslösa ungdomar, skoltrötta ungdomar, ungdomar som har det psykiskt tungt eller haft problem med missbruk. Placeringen är mellan några månader upp till ett par år. Under vintern arbetar de med restaurering och underhåll av Ariel och under somrarna är de jungmän ombord då de växer otroligt mycket.
Seglingar med ungdomar från fritidsgårdar, skolor och föreningar är en viktig del i verksamheten.
Constantia
Lys: 0,600
Hemort: Solna
Callsign: SJOE
Constantia är byggd 1908 i ek, bok och fur i Marstal, Danmark. Fartygstypen kallas 2m slätskonert och har 2 master.
Mått och dimensioner
Längd över allt: 23,05 m
Bredd: 6,14 m
Djupgående: 2,1 m
Segelarea: 305 m²
Brutto: 64 brt
Motor: 6 cyl. Scania, 150 hk
Fartyget är T-klassat & K-märkt
Hemsida: www.constantia.se
E-post: info@constantia.se
Ägare: Stiftelsen Solnaskutan
Constantia ägs och drivs av Stiftelsen Solnaskutan. Syftet med verksamheten är att ge barn och ungdomar möjlighet att komma ut på sjön i ett riktigt segelfartyg från förr. Ungdomarna får uppleva kamratskap, äventyr, praktiskt handlande, kort sagt de får kontakt med levande livet. Även andra grupper kan använda skutan på olika sätt, få chansen att segla för om masten och uppleva hennes fina rörelser i sjön och goda fart, som mest ca 10 knop.
Ett fartyg under segel ställer oss mitt i verkligheten, i ett sammanhang som kräver mycket men som också ger rikligt tillbaka. Ombord, i den gemensamma uppgiften att föra skeppet framåt, lär vi oss att förstå, respektera och samarbeta med naturen och dess krafter. Vi lär oss också att samarbeta med varandra, att förstå att vars och ens insats – också den egna – är värdefull och nödvändig. Ur detta föds självkänsla och respekt för andra.
Vi seglar både i nuet och i det förgångna. Den k-märkta slätskonerten Constantia återskapar en del av arbetets verklighet för 100 år sedan, när grunden för vårt välstånd inte minst byggdes av segelsjöfart. Att bevara och föra detta arv vidare är en nödvändighet. Vårdandet av kulturarvet förenas med professionalism och säkerhet. Constantia är ett registrerat handelsfartyg, och uppfyller alla uppställda krav för skepp, utrustning och besättningens kompetens och behörighet. Vår verksamhet är religiöst och partipolitiskt obunden. Vi välkomnar mångfald och möten mellan människor av olika bakgrund, ålder, kön och nationalitet ombord.
Drogfrihet ombord är en självklarhet. Utbildning i sjömanskap går hand i hand med personlig utveckling och växande. Huvudsyftet är ungdomsverksamhet och skolseglingar, men vid sidan av det riktar vi oss till alla grupper och individer som vill använda vårt fartyg för lärande och upplevelser, delad glädje, äventyr och förverkligande av drömmar.
Deodar
Lys: 0,650
Hemort: Stockholm
Callsign: SDUW
Deodar är byggd 1911 i ek i Brixham, England. Fartygstypen kallas ketch och har 2 master.
Mått och dimensioner
Längd över allt: 24 m
Bredd: 5,8 m
Djupgående: 2,7 m
Segelarea: 260 m²
Brutto: 47
Netto: 14
Motor: Volvo Penta TMD 100 230 Hkr
Fartyget är K-märkt
Kontaktinfo
Hemsida: www.deodar.se
E-post: thomas@deodar.se
Ägare: Thomas Hellström
Deodar byggdes som seglande trålare på Robert Jackmans skeppsvarv ute vid stora vågbrytaren i Brixham, Devon, år 1911. När engelsmännen moderniserade sin fiskeflotta avyttrades det äldre tonnaget. Många fartyg såldes till de nordiska länderna. Till Sverige inköptes från omkring 1890 till 1937 över 250 kuttrar. 10 april 1937 undertecknades köpeavtal och John Harald Heimer blev ägare till Deodar. 1959 var fraktepoken slut och Deodar blev fritidsfartyg.
Eira Susanna
Lys: ej fastställt
Hemort: Södertälje
Callsign: SG3634
Galeas i stål, byggd i Mölnbo av Sören Engzell under åren 1996–2022. Skrovet bygger på Bruce Robert´s ritningar för Spray 40′, men ganska ordentligt modifierat)
Mått och dimensioner
Längd över allt: 13,10 m
Bredd: 4,30 m
Djupgående: 1,50 m
Deplacement: 17 ton
Segelarea: 112 m² (jagare, klyvare, stagfock, storsegel, stortopp och mesan)
Motor: Scania DS5, 105 hk.
Kontaktinfo
E-post: s.engzell@gmail.com
Ägare: Sören Engzell
Ellen
Lys: 0,600
Hemort: Stockholm, Beckholmen
Callsign: SIDM
Ellen är byggd 1898 i ek på ek i Thurö, Danmark. Fartygstypen kallas 2m-skonare och har 2 master.
Mått och dimensioner
Längd över allt: 21,76 m
Bredd: 6,03 m
Djupgående: 2,2 m
Segelarea: 339 m²
Brutto: 53 brt
Motor: Cummins 6BTA5,9 M2, 253 hk
Fartyget är T-klassat & K-märkt.
Seglar främst som skolfartyg och har passagerarfartygscertifikat för 49 passagerare i inre fart och 35 passagerare i kustfart.
Kontaktinfo
Hemsida: www.syellen.se
E-post: info@syellen.se
Ägare: Stiftelsen s/y Ellen, Stockholm
Skonaren Ellen köptes 1992 av några föräldrar vid Waldorf Kristofferskolan som gick ihop och startade Stiftelsen S/Y Ellen.
Hon används idag för skolsegling med skolklasser och ungdomar som undervisas i sjömanskap och hantverk ombord. Under sommaren har vi skutkollo i samarbete med Stockholms stad i perioder om 7-12 dagar. Vi bor tillsammans och jobbar ihop som ett team. Ombord finns enligt uråldrig tradition på segelfartyg tre vakter: navigationsvakt, däcksvakt och byssavakt (Byssan är köket ombord). Vaktlagen hjälps åt med de praktiska uppgifterna. Varje halvtimme ”slås glas” i skeppsklockan, efter 8 glas roterar vakterna.
På kvällarna ordnar våra ledare samarbetslekar, bad, lägereldar, skattjakter och andra tänkbara äventyr! I slutet av varje resa blir man alltid ett väldigt sammansvetsat gäng som knappt vill gå iland.
Under höst och vår kan även företag, föreningar och privatpersoner boka skutan för event och spännande seglingar i Stockholms skärgård.
Vinterhalvåret håller vi en ledarkurs för nya instruktörer och bjuder in till arbetshelger då besättning och vänner hjälps åt med att slipa och måla.
Elin av Värmdö
Lys: 0,55
Hemort: Djurö, Värmdö kommun.
Elin är byggd av lärk, alm och kärnfuru, skruvad med bronsskruv och har ballast av bly. Linjeritning, beräkningar och hantverk är utförda av Karl-Erik Leeb. Linjerna är influerade av små engelska fiskesmackar och hon har stor likhet med en mindre seglande fransk lotskutter från Le Havre. Bygget genomfördes under åren 1975-1982. Dimensioneringen är enligt vad som var tradition i England men i vissa punkter anpassad till Lloyds klassningsregler, som alltså med råge är helt tillämpliga.
Elins mått: Längd 11 m, bredd 3,2 m, djupgående 1,8 m, deplacement 11,75 m3.
Elin är kutterriggad och har toppspira. Segelytan i krysstället är 63 m². Segelytan kan vid lätt vind ökas med lättvindsklyvare och lättvindsfock samt med jagare och utspirat toppsegel. Vid hård vind kan storen revas med två rev och stormklyvare användas.
Motor: 4-cyl Valmet, 4,4 liter, 80 Hk. Propeller: Ställbara blad, Hundested, som kan ställas segelrätt.
Kontaktinfo: ägare, Karl-Erik o Sylvia Leeb e-post: k-e.leeb@telia.com
Eureka
Ägare: Sven & Ingrid Segerstedt
Eureka är byggd 1880 i Great Yarmouth på Englands ostkust som vad vi tror garnfiskebåt eller möjligen trålare. Såldes i början av 1900-talet till Norge där hon gick i fraktfart på väst och sörlandet. Min fru Ingrid och jag köpte henne i Bergen 1970. Hon var då precis upplagd från fraktfarten. Eureka är ett något ovanligt bygge då hon i original är klinkbyggd utom de 5 översta borden som var kravell. 1956 fick hon en dubblering av den klinkbyggda delen av bordläggningen och som hon fortfarande har idag. Hemmahamn sedan 1972 är Oxevik vid Gullmarsfjorden.
Jens Kiil
Lys: 0,540
Hemort: Stockholm
Callsign: SDNT
Jens Kiil är byggd 1951 i furu i Rognan, Norge. Fartygstypen kallas Galeasriggad norsk kutter.
Mått och dimensioner
Längd över allt: 21 m
Bredd: 5,24 m
Djupgående: 2,7 m
Segelarea: 192 m²
Brutto: 44
Netto: 13
Motor: Kromhout TV8 270 hk
Kontaktinfo
Hemsida: www.jenskiil.se
E-post: kapten@jenskiil.se
Ägare: Fredrik Karlsson
Jens Kiil är ett galeasriggat segelfartyg med hemmahamn Stockholm. Skeppet byggdes 1951 vid Rognan Slip i Norge och har tjänstgjort som fiske- och lastfartyg och sedan fritidsfartyg. 1965 förlängdes skeppet vid samma varv med 4 meter i samband med ombyggnad från fiske- till lastfartyg. Jens Kiil fraktade bland annat laxfoder i Nordnorge. I början av 1990-talet köptes Jens Kiil till Stockholm och det byggdes om till segelfartyg. De senaste åren har Jens Kiil haft hemmahamn i Stockholm och används som fritidsskepp i framförallt Stockholms skärgård.
Jolie Brise
Jolie Brise är en så kallad “Bawley” eller ”Sailing Boiler”, byggd för räkfiske 1938 av varvet Kidby i Brightlingsea utanför Colchester. Alla blir jätteglada när de ser henne! Båten hade fiskebåtsbeteckningen CK 6 när den var i bruk som yrkesbåt. Bilden är tagen i augusti förra året.
Mått och dimensioner
Längd utan klyvarbom: 9,5 m
Bredd: 3,2 m
Djupgående: 1,4 m
Ton: 10 t
Kajsa-Lisa
Lys: 0,580
Piggskuta, replik av roslagsskärgårdens minsta fraktfartyg.
Längd 10,5 m
Riggad med pålmast, fock och gaffelstorsegel. Riggen skulle ha betecknats slup i äldre register.
Klinkbyggd i furu på ekspant. Motor 3-cyl Yanmar.
Byggd på Skeppsholmens folkhögskola 1999
Ägare: Skeppsholmens Folkhögskola
Libra
Ägare: Anna & Martin Elfvin
Libra är byggd som Lurö 1934 på Karlstads varv, seglande lastfartyg men hjälpmaskin. Hon seglade socker och sockerbetor på Vänern fram till 1939 då hon såldes till Danmark. I Danmark fick hon namnet Vega och seglade och körde frakt fram till 1951 då hon såldes vidare till Norge. Under Norgetiden hade hon hemma hamn först i Moss söder om Oslo, och under den tiden fraktade hon mycket konstgödsel. Hon bytte ägare 1971 och fick hemma hamn Florö. Ägare var Sölve och Sverre Brandö, Sölve körde sedan frakt på norska kusten fram till 2006 då Anna och jag köpte henne. Vi har sedan renoverat och riggat Libra.
Lina
Lina är en Colin Archer CA40 byggd i England 1980. Ursprungligen hette hon Marlin Two men fick sitt nya namn efter en namntävling 2019. Hon köptes av Skeppsholmsgården 2018 och kördes från från Västerås till Stockholm i november.
Mått och dimensioner
Längd vattenlinje: 10.50 m
Längd över stävar: 11.99 m
Längd inkl. roder, dävertar och klyvarbom: 14.60 m
Bredd: 4,17 m
Djupgående: 2.00 m
Höjd: 15,9 m
Segelyta:
Deplacement: 18 ton
Maskin: Perkins Marine 4.236 med 81hk.
Lova
Lys: 0,480
Längd: 11,55 m
Bredd: 3,95 m
Djupggående: 1,90 m
Segelyta: 113 m²
Deplacement: 18 b
Maskin: Volvo 160 hk
Byggår: 1959
Besättning: 11 man
Lova byggdes 1959 på Karlskronavarvet och hette då Ystad II, lotsbåt 477 och var efter det stationerad i Åhus. Hon köptes in till Skeppsholmsgården 1980 och användes en säsong innan ombyggnationerna började. Under ett par år byggdes hon om till en seglare och fick bland mycket annat en poop samt brädgång. Hon blev riggad med stormast i gran från en A10 och toppstången är en signalmast från Lagaren.
Kontakt www.skeppsholmsgarden.se
Shamrock
Lys: 0,450
Hemort: Stockholm
Callsign: SIHM
Shamrock är byggd 1915 i stål i Vlaardingen, Holland. Fartygstypen kallas galeas och har 2 master.
Mått och dimensioner
Längd över allt: 28,35 m
Bredd: 6,59 m
Djupgående: 2,9 m
Segelarea: 450 m²
Brutto: 102 Netto: 80
Motor: Scania DSI 11, 235 hkr.
Fartyget är T-klassat, d.v.s. fartyget är ett s.k. traditionsfartyg. Fartyget är engagerat i skolseglingsverksamhet.
Kontaktinfo
Hemsida: www.skeppsholmsgarden.se
E-post: segling@skeppsholmsgarden.se
Ägare: Skeppsholmsgården
Shamrock byggdes 1915 i Vlaardingen, Holland, under namnet Ewald för fiske på Nordsjön med fiskenr. IJM 217 och igenkänningssignal KGUH. Hemmahamn var Ijmuiden.
1929 såldes hon till ett partrederi i Hällevik, Blekinge, med huvudredare & skeppare Bror Anton Persson för 6750 Gulden. På Sölvesborgs varv byggdes hon om till fraktfartyg och fick sin första maskin, en 2 cyl. Bolinder tändkula på ca. 50 hkr. 1950 fick Ewald ny styrhytt i Pitch-Pine, ny stormast uppsatt samt en ny maskin på cirka 120 hkr.
1956 såldes hon till Lennart Andersson i Hallsbäck på Tjörn som 1966 riggade av mesanmasten och försedde Ewald med radar och autopilot. 1968 utrangerades hon och lades i Rönnäng på Tjörn. Birkagården i Stockholm köpte henne 1969 för 75 000 kronor. Där blev hon ombyggd till skolfartyg och omdöpt till Shamrock.
I en fartygslista från 1967 stod det om Ewald: ”Shamrock II byggdes ursprungligen för försäljning till fiskebolaget…”. Senare blev det känt att den boken är känd för sina många tryckfel och att Ewald aldrig hetat annat än Ewald.
1971 var Shamrock klar för sin första långsegling, och det har hon sysslat med sedan dess. Allt sedan 1969 har Shamrock långsamt förnyats bland annat med ny maskin 1973 och totalrenoverad och utbyggd byssa 1988. Senaste ombyggnationen skedde vintern/våren mellan 2001/02 då septiktankarna byttes och hela inredningen mellan salongen och skansen byggdes om. Från och med 1980 ägs fartyget av stiftelsen Skeppsholmsgården med bas och hemmahamn på Skeppsholmen i Stockholm.
Sofia-Linnea
Lys: 0,750
Hemort: Sommarhamn Stavsnäs, Sjösalaviken
Vinterhamn Östra Brobänken Skeppsholmen
Callsign: SFE 4179
Sofia-Linnea är byggd 1988 i ek och fur i Roslags-Bro, Sverige. Fartygstypen kallas jakt (vedjakt) och har 1 mast.
Mått och dimensioner
Total längd: 31 m
Bredd: 6,7 m
Djupgående: 1,8 m
Deplacement: 37 ton
Lastkapacitet: 70 ton
Segelarea: 294 m²
Segelställ: storsegel, toppsegel, fock, klyvare
Saknar motor
Kontaktinfo
Hemsida: www.sofialinnea.se
E-post: info@sofialinnea.se
Ägare: Rederiet AB Sofia Linnea
Fartygsombud: Lennart Danielsson
E-post: lennart.danielsson@sofialinnea.se
Övrig info
Sofia Linnea drivs och seglas av den ideella föreningen Sofia Linnea. Syftet är att med hjälp av medlemmar vårda och segla vedjakten Sofia Linnea och därmed bevara kulturtraditionen med seglande vedjakt i Stockholms skärgård. Vi genomför både seglingar med befintliga skeppslag och seglingar med nya medlemmar i olika konstellationer. Fartyget saknar helt motor och till hjälp vid manöver använder vi vår kraftiga aluminiumbåt ”puffen”. Så långt som möjligt är målet att bevara fartyget så som det seglades förr.
Vedjakten Sofia Linnea härstammar från en månghundraårig tradition av fraktseglare i Stockholms skärgård under en livlig epok skärgårdshistoria. Hon är byggd i furu och ek från Roslagens skogar och konstruerad utifrån mått och inspiration från de sista seglande vedjakterna Greta Linnea och Sofia af Länna. Hon byggdes mellan 1986-88 i Roslags-Kulla och är ett unikt fartyg med sin maskinlösa framdrivning och fina seglingsegenskaper.
Sunbeam
Lys: 0,500
Hemort: Uppsala
Callsign: SDCE
Sunbeam är byggd 1905 i ek i Lowestoft, England. Fartygstypen kallas ketch men även engelsk kutter och har 2 master.
Mått och dimensioner
Längd över allt: 23,71 m
Bredd: 5,99 m
Djupgående: 2,65 m
Segelarea: 270 m²
Brutto: 61
Netto: 18
Motor: TAMD 103 270hk
Fartyget är K-märkt
Kontaktinfo
Hemsida: www.sunbeam.se
E-post: sunbeamlowestoft@gmail.com
Ägare: Uppsala Marinbotaniska Medelhavsexpedition AB
Fartygsombud: Gunnar Andersson
Övrig info
Byggd som seglande trålare. Senare i fraktfart till 1962. Sedan 1962 ägd av Upsala Marinbotaniska Medelhavsexpedition AB. Startade med en forskningsresa till Medelhavet 1962. Sedan dess utfört många forskningsresor där intresset varit vatten, bottnar, föroreningar, PCB, DDT, massaindustrin, sediment, övergödning, etc. Även karteringar av ett stort antal fjärdar. Inmätt som Forskningsmotorskepp 1982. Några år klassad som fritidsfartyg men sedan maj 2006 inmätt enligt nya reglementet och klassad till forskningsfartyg. Sedan 2023 har Sunbeam certifikat som T-klass skolfartyg.
Nordkap
Byggd 1906 i Emden, Tyskland som seglande fiskefartyg.
Slutet av 50-talet, när sillen tog slut, ombyggd till kustfrakt.
Ombyggd från kustfraktare till återigen ett segelfartyg 1980
Ketch , 30 m x 6,5m